• 0

Prostat Hastalıkları Nelerdir?

Üriner sistemin bir parçası olan prostat, erkeklere has bir organdır. Prostatın farklı hastalıkları mevcuttur. Günlük klinikte ilgilendiğimiz hastaların önemli bir bölümünü de prostat hastalıkları tutar.  Erkeklerde en sık görülen kanserlerden biri olan prostat kanseri, yaşlılık hastalığı olan ve idrar yapmakta sorun yaşamakla kendini gösteren prostat büyümesi ve prostatın iltihaplanması anlamına gelen prostatit, en sık görülen prostat hastalıkları olarak sıralanabilir.

Prostat Kanseri

Prostat kanseri, erkeklerde en sık görülen iç organ kanseridir. İdrar yapmayla ilgili şikayetler, menide/idrarda kan, boşalırken ağrı hissetme, kasıkta hassasiyet gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Prostat kanserinin tanısında elle yapılan muayene ve kanda bakılan PSA testi tanıya yönelik ilk adımlardır. Kesin tanı ise prostat biyopsisi ile konur. Kanser prostat ile sınırlı ise prostatın vücut dışına çıkarılmasıyla hastalık tedavi edilmiş olur. Bu ameliyata radikal prostatektomi adı verilir. Hem laparoskopik hem de robotik olarak bu ameliyat yapılabilir. Öte yandan bazı olgularda (yaklaşık yüzde 20 kadar) prostat kanseri vücudun farklı doku ve organlarına yayılım gösterebilir. Prostat kanseri metastaz yapmış hastalarda farklı tedavi stratejilerini düşünmek gerekir. Hormon terapi, kemoterapi, immunoterapi, radyoterapi gibi tedavi rejimlerine başvurulabilir.

Prostat Büyümesi

Erkeklerde görülen en yaygın hastalıklardan biridir. Prostat büyümesi, iyi huylu prostat büyümesi, BPH ya da doğrudan prostat hastalığı olarak bilinir. Büyüyen prostat idrar kanalının daralmasına ve idrarın tam olarak boşaltılamamasına yol açar. Bunun sonucunda da sık idrara çıkma, kesik kesik idrar yapma, idrar kuvvetinde/kalınlığında azalma, idrar akışını başlatmada güçlük gibi farklı farklı şikayetler gündeme gelebilir. Günümüzde prostat büyümesi tedavisi vücutta herhangi bir kesi açmadan idrar deliğinden girerek, lazerle prostatın iç kısmını kesip vücut dışına çıkarılması şeklindedir. Bu amaçla Holep, Thulep, Bipolep gibi farklı uygulamaalr geliştirilmiştir. BPH tedavisindeki en güncel yaklaşımlardan biri de Rezum tedavisidir. Bu işlemde hastanın prostatı kendisinde bırakılır. Tedavi, prostatın büyümüş bölümünün su buharı ile yok edilmesi prensibine dayanır.

Prostat İltihabı

Prostatın bir diğer hastalığı prostatit yani prostatın iltihaplanmasıdır. İdrar yolu enfeksiyonları, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, idrar yoluna yapılan cerrahi müdahaleler, idrar yolu darlıkları prostatite neden olabilir. Prostatit bir enfeksiyon hastalığı olduğu için sıklıkla yüksek ateş ve idrar renginde koyulaşma ile kendini gösterir. Ayrıca genital bölgede ağrı, boşalırken zorlanma hissi, idrar yaparken zorlanma, sık idrara çıkma gibi farklı belirtilerle de ortaya çıkabilir. Prostatın diğer iki hastalığının aksine prostatitin kendisi cerrahi bir tedaviye ihtiyaç duymaz. Ancak kronikleşme riskinden dolayı hastayı ciddi anlamda rahatsız edebilen bir soruna dönüşebilir. Prostatitin temel tedavisi antibiyotik kullanımıdır. İltihabın tipine göre bu ilaçları 3 aya kadar dahi kullanmak gerekebilir. Tedavide ayrıca idrar yapmayı kolaylaştıran alfa-bloker ilaçlara da başvurulabilir. Hastaların bol su tüketmesi önemlidir.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hasta koordinatörü ile iletişime geçin