• 0

Prostat Ameliyatı Sonrası Cinsellik

Prostat ameliyatı sonrası cinsellik önemli bir konudur ve erkek üreme sağlığında bazı değişiklikler yaşanabilir. Prostatın iki önemli hastalığı olan prostat büyümesi ve prostat kanseri tedavi edilmesi gereken sağlık problemleridir. Bu hastalıkların tedavisindeki temel prensip ise ya prostatı tamamen almak (prostat kanserinde uygulanır) ya da kabuk kısmını bırakıp iç kısmını vücut dışına çıkarmaktır (prostat büyümesi). Günümüzde prostat büyümesi tedavisinde prostatın idrar yolunu tıkayan kısmını buharlaştırıp, hastanın prostatının kendinde kalmasını sağlayan rezum gibi bir alternatifimiz olsa da bu uygulama her olguda mümkün olamamaktadır. Ayrıca kalıcı sonuçları da tartışmalıdır.

Cinsellik ve Prostat

Prostat erkek üreme sisteminin bir parçasıdır. Bu nedenle prostatı tamamen almak ya da kabuk kısmını bırakıp iç tarafını çıkarmak üreme sisteminde bazı değişiklikleri de beraberinde getirir. Burada iki temel değişiklikten bahsedilebilir. İlki kuru boşalma olarak tarif edilen retrograd ejakülasyon, diğeri ise sertleşme problemi yani erektil disfonksiyondur.

Retrograd Ejakülasyon

Prostatın alınmasıyla ortaya çıkan bir durumdur. Hem prostat kanseri hem de prostat büyümesi ameliyatından sonra ortaya çıkar. Aslında cinselliği etkileyen bir sorun değildir. Kişi sertleşebilir, boşalabilir, boşalma hissini yaşayabilir, partnerine haz verebilir. Buradaki durum erkeğin menisinin boşalma esnasında vücut dışına değil mesaneye doğru atılmasıdır. Yani dışarı bir meni çıkışı yoktur.

Prostat meninin dışarı atılmasında önemli bir görev üstlenir. Boşalma esnasında meniyi idrar yoluna doğru iter ve dışarıya çıkmasına yardımcı olur. Prostat yoksa meni dışarı değil içeri akar yani mesaneye. Buradan da idrar ile birlikte vücuttan atılır. Bu durum kalıcıdır, geriye döndürmek mümkün değildir. Zira burada erkeklerin canını sıkabilecek tek sorun doğal yolla çocuk sahibi olamamaktır. Ancak prostat hastalıkları genelde 50’li yaşlar sonrası ortaya çıktığından bu da çok büyük bir problem olarak düşünülmez. Kaldı ki, kişi çocuk sahibi olmak istiyorsa tedavi öncesi sperm toplama ve dondurma işlemi yapılabilir ya da tedaviden sonra mikro-tese ile testislerden sperm toplanabilir. Bu sayede IVF tedavisi ile babalık mümkün olabilir.

Erektil Disfonksiyon

Prostat ameliyatı sonrası cinselliği olumsuz etkileyebilecek asıl sorun sertleşme kaybıdır. Zira sertleşme sağlanamadığında cinsel birleşim de artık mümkün olmaz. Prostat çevresinde sertleşmeyi mümkün kılan sinirler mevcuttur. Ameliyat sırasında bu sinirlere yapılan bir müdahale erkekte sertleşme kaybına yol açabilir. Prostat büyümesi ameliyatlarında bu risk çok azdır. Ancak prostat kanseri ameliyatında prostatın tamamı çıkarıldığı için cerrahi sırasında hassas çalışmak ve bu sinirlere müdahalede bulunmamak gerekir. Bu nedenle robotik cerrahi teknolojisi tıp dünyasında en yoğun olarak prostat kanseri ameliyatında kullanılmaktadır.

Peki, kişi ameliyat olmuş ve sertleşme problemi de ortaya çıkmışsa, ne yapması gerekir. Ürolojide kişiye sertleşmeyi yeniden kazandırabilmek için farklı tedavi modaliteleri vardır. ESWT uygulaması, enjeksiyonlar, kök hücre, PRP gibi uygulamalar mevcuttur. Bunlarla sonuç alınamadığında ise hastaya penil protez ile kalıcı bir çözüm sunulabilmektedir.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hasta koordinatörü ile iletişime geçin