İnterstisyel Sistit Tedavisi
İnterstisyel sistit mesane ile ilişkili bir rahatsızlıktır. İlk aşamada mesane enfeksiyonu yani sistit ile ilişkilendirilse de daha farklı bulgular veren, daha kompleks ve tedavisi de daha detaylı planlanması gereken bir hastalıktır. Ağrılı mesane sendromu olarak da bilinir.
İnterstisyel Sistit Nedir?
İnterstisyel sistit mesane duvarının yapısının bozulması, iltihaplanması, tahriş olması olarak tanımlanabilir. Mesane içi dokulardaki bu bozulma kişinin sürekli idrara çıkmasına, sıkışık hissetmesine, idrar yaparken ağrısının olmasına neden olabilir. Kadınlarda daha sık görülür. Erkeklere nazaran kadınlarda neredeyse 10 kat daha fazla izlenir. Öyle ki tüm interstisyel sistit olgularının neredeyse yüzde 80’ini kadın hastalar oluşturur.
İnterstisyel Sistit Belirtileri
- En önemli belirtiler idrara çıkma ile ilişkilidir. Sık idrara çıkma gerekliliği, aniden idrara sıkışma, mesanede basınç hissetme en yaygın belirtilerdir. Sağlıklı bir kişi tükettiği sıvı miktarına bağlı olarak günde 7-8 kez tuvalete çıkar. Geceleri de idrara çıkma sayısı yine tüketilen sıvı miktarıyla ilişkili olarak 1-2 ile sınırlıdır. Ancak interstisyel sistitte bu sayı 20-25’lere kadar çıkabilir. Vakanın ciddiyetine göre artadabilir.
- Mesanenin dolmasıyla birlikte mesanede ağrı olur. Bazı olgularda ağrı üretra, alt karın ve belde de hissedilebilir. Erkeklerde penis ve testiste, kadınlarda vajina çevresinde ağrı şikayetleri olabilir.
Tanı
İnterstisyel sistit ile ilişkişi en sıkıntılı konulardan biri hastalığın tanısının net bir şekilde ortaya konulabilmesinin güçlüğüdür. Tanıda kullanılan en önemli test sistoskopidir. Sistoskop ürolojide en sık kullanılan aletlerden biridir. İdrar deliğinden içeri girip kamera ve ışık ile mesaneye bakmayı sağlar. Gerekirse sistoskopi esnasında mesaneden biyopsi alınabilir.
Uygulanabilecek bir diğer test ise mesanenin kapasitesini ölçmeye yarayan ürodinami testidir. Bu işlem, mesanenin bir kateter yardımıyla su ile doldurulması, boşaltılması ve bu esnada mesane basıncının ölçülmesini içerir. İnterstisyel sistitli bir hastada kapasite düşük, işlem ağrılı olur.
Hastalığın Seyri
Hastalığın başlangıcında hastanın sık idrara gitme şikayeti vardır. Ancak bunun nedeni tam olarak ortaya konulamaz. Zaman içinde sorun ilerler. Birkaç ay içinde bu sorun kronik bir hal alabilir. Mesanenin neredeyse hiç idrar depolayamadığı bir tablo ortaya çıkabilir.
İnterstisyel Sistit Tedavisi
İnterstisyel sistit tedavisi hastadan hastaya değişir. Tedavi ilk aşamada hastanın ağrısını azaltmak ve idrara çıkma aralığını mümkün oldukça artırmaktır. Bu amaçla ağızdan alınan ilaçlar ve/veya mesaneye doğrudan enjekte edilen ilaçlar mevcuttur. Bu uygulamalar hızlıca sonuç vermeyebilir. Hastanın bu ilaçları hekimi tarafından belirtilen süre boyunca dikkatlice kullanması gerekir. Bu süre zarfında hastalığı tetikleyici gıdalardan uzak kalmak ve stresi yönetmek de hastaya yardımcı olabilir.
Hastanın şikayetlerinde bir azalma olmazsa daha kapsamlı cerrahi müdahaleler düşünülebilir. Mesanenin kapasitesi büyütülebilir, hastaya kendi bağırsağından yeni bir mesane yapılabilir, mesane pili uygulamaları değerlendirilebilir.