Aşırı Aktif Mesane 
  • 0

Sistoskopi Nedir ve Ne İçin Yapılır?

Sistoskopi ürolojide sık yapılan bir işlem olduğu için hastalarımızı çoğuda sistoskopi nedir aramasını yapmaktadır. Sistoskopi basitçe idrar yolu, mesane, üretra ve prostatı görmemizi sağlayan bir cihazdır. İdrar yolundan ince bir alet ile girilerek yüksek ışık altında ve yakınlaştırarak monitörde ilgili organların görülmesini sağlar. Sistoskopi ürolojide oldukça uzun zamandır kullanılan bir teknolojidir. Oldukça basit ama bir o kadar da değerli bir cihazdır.  Çoğunlukla hastalıklara tanı koymak için kullanılsa da kimi zaman tedavi için de sistoskopiye başvurulmaktadır.

Sistoskopi nedir

Sistoskopi kelime anlamı olarak mesanenin incelenmesi anlamına gelir. Sistoskopi kapalı yöntemle yapılan bir işlemdir. Vücutta herhangi bir kesi açılmaz. Erkeklerde penis ucundan kadınlarda ise vajinanın hemen üstünde yer alan idrar deliğinden ince bir alet ile girilerek üretra, mesane ve prostatın dış kısmının görülmesini sağlar.

Mide, barsak ve kolona ağızdan/makattan girilerek endoskopi yapılır. Sistoskopi de ürolojide aynı işi yapar. İdrar deliğinden girerek idrar yolunun ve mesanenin incelenmesi sistoskopi ile yapılır.

Sistoskopi nasıl yapılır?

Sistoskopi hem lokal hem genel anestezi altında yapılabilir. Ucunda kamera ve ışık olan sistoskop dediğimiz cihaz idrar deliğinden geçirilir. Üretra, mesane ve prostat gibi organlarımız büyük ekranda yüksek ışık altında büyütülerek monitörde incelenir. Günümüzde genellikle rigid değil flexible sistoskoplar ile işlemi yapıyoruz. Yani sabit bir düz çubuk şeklinde değil de eğilip bükülebilen daha hassas bir cihaz ile sistoskopi yapıyoruz. Bu sayede işlem bölgesi daha detaylı görülebiliyor, hasta için de sistoskopi daha konforlu, az ağrılı bir işlem haline geliyor. İşlem ortalama 10 dakika sürüyor. Ancak sistoskop işlemi sırasında biyopsi alınması da planlanıyorsa o zaman rigid sisteskop kullanmak, işlemi genel anestezi altında ve ameliyathane ortamında yapmak gerekiyor. Bu durumda işlem süresi de uzayabiliyor. Ayrıca çocuklara yapılan sistoskopi de her zaman genel anestezi altında ameliyathanede yapılır.

Sistoskopi hangi hastalıklarda uygulanır?

Sistoskopiye en sık mesanenin hastalıkları, üretra darlığı ve bazı sistit olgularında başvururuz. Sistoskopiyi kullandığımız durumlar genellikle şöyledir:

  • Üretra darlıkları
  • Üretra tümörleri (nadir görülür)
  • Mesane tümörleri
  • Mesane taşları
  • Mesane boynu darlıkları
  • Kronikleşmiş, ağrılı sistit olgularında

Sistoskopi nedir ve hangi durumda yapılır?

Mesane kanserinin en önemli belirtisi idrardan kan gelmesidir. Sistoskopiye en sık olarak mesane kanserinden şüphelendiğimiz olgularda tanı amaçlı başvururuz. Sistoskopiye şu durumlarda başvurulabilir.

  • İdrarda kan görmek
  • İdrarda yanma, idrar yaparken ağrı çekme
  • Kesik kesik idrar yapma
  • İdrar kaçırma
  • Aşırı aktif mesane
  • Sürekli geçirilen idrar yolu enfeksiyonları
  • Travmalar ve yaralanmalar
  • Mesane tümörü tedavisi sonrası kontrol amaçlı

Sistoskopi sonrası

Sistoskopi ürolojinin temel tanı araçlarından biridir. Uygulaması da görece kolay bir prosedürdür. Steril bir ortamda, modern ekipmanlarla ve tecrübeli bir hekim tarafından özenle yapıldığında işlem sırasında veya sonrasında bir komplikasyon ortaya çıkma riski çok düşüktür.  İşlem sonrası 1-2 gün boyunca üretrada ağrı ve yanma hissetmek normaldir. İşlemden sonraki 2-3 saat içinde çıkılan idrarlarda kan görülebilir. Bu da normaldir ve aynı gün içinde geçmesi beklenir. Hasta işlemin yapıldığı günün akşamı ya da bir sonraki gün genellikle taburcu edilir. Hekiminin önerileri doğrultusunda günlük yaşamına devam edebilir.

Taburcu olduktan sonra idrarınızda kan görmeye devam ediyorsanız, idrarda yanma 2-3 içinde saat içinde geçmediyse, idrar yapmayla ilgili farklı şikayetleriniz varsa, ateş, titreme, bel ağrısı gibi durumlar ortaya çıktıysa mutlaka hekiminize bilgi veriniz.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hasta koordinatörü ile iletişime geçin