Böbrek Kanseri Ameliyatsız Tedavi Edilebilir mi
Böbrek kanseri tedavisinde altın standart yaklaşım cerrahi olmakla birlikte günümüzde kesisiz yani cerrahi dışı uygulamalar da mevcuttur. Ancak bu yaklaşımların tercih edilebileceği hasta grubu ve hastaya sağlayacağı faydalar sınırlı kalabilmektedir. Her hastanın tedavi planının kendisine özel olması gerektiğini belirterek böbrek kanseri ameliyatsız tedavi edilebilir mi sorusuna cevap vermeye çalışalım.
Kriyoablasyon
Böbrek kanserinin dondurularak tedavi edilmesidir. İşlem, özel bir iğne ile deriden girilip böbrekte tümöre ulaşıp görüntüleme eşliğinde yapılır. Böbrek tümörüne soğuk gaz verilerek tümörün dondurulup büyümesinin durdurulması amaçlanır. Cerrahi tedavinin riskli olduğu, tek böbreği olan, ameliyat olmak istemeyen hastalarda bu yaklaşım düşünülebilir. Küçük boyutlu tümörlerde de kriyoablasyon değerlendirilebilir. Öte yandan hastanın tümörü böbreğin dışına doğru ilerlemiş ise (lokal ileri böbrek kanseri) ya da farklı bir organa metastaz yapmış ise bu uygulama tercih edilmez.
RF Ablasyon
Kanserli dokunun ısıtılarak tedavi edilmesinin amaçlandığı bir yaklaşım olan radyofrekans ablasyon ciltten küçük bir iğne ile böbrekteki tümöre ulaşılarak uygulanır. İşlem görüntüleme eşliğinde yapılır. Tümör yüksek ısı altında etkisiz hale getirilmeye çalışılır. Tümörün 4 cm’den küçük olduğu olgularda düşünülebilir. RF Ablasyon da yine cerrahi tedavinin riskli olduğu, tek böbreği olan, ameliyat olmak istemeyen hastalarda düşünülebilir. Bu uygulamada tümör vücutta kalmaya devam eder. Zira tedavinin amacı da tümörü etkisiz hale getirmek, büyümesinin ve yayılmasının önüne geçmektir.
Bu iki uygulamanın cerrahiye tam anlamıyla bir alternatif olmadığı belirtmekte yarar var. Zira birçok kanser türünde kanserli dokuyu hastaya bir zarar vermeden vücuttan kesip çıkarabiliyorsak bu yaklaşım her zaman en etkin sonucu verir.
Hedef Odaklı Tedaviler
Özellikle metastatik olgularda böbrek kanserine uygulanabilen tedaviler sınırlıdır. Zira bu tümörler kemoterapiye dirençli olurlar radyoterapiden de sınırlı derecede faydalanabilirler. Bu nedenle farklı sistemik tedavilerin uygulanması düşünülür. Hedef odaklı ilaçlar ile böbrek kanserinin yayılımının önüne geçilmeye çalışılır.