• 0

Ürolojik Kanserler Ne Kadar Sık Görülüyor?

Ürolojik kanserler konu olduğunda en sık akla gelen kanser tipi prostat kanserdir. Bu oldukça normaldir. Zira erkeklerde en sık görülen kanser de prostat kanserdir. Prostatın yanı sıra mesane ve böbrek kanseri de çok da nadir olmayan şekilde görülmektedir. Bu iki kanser türü hem kadın hem erkekleri etkileyebilmektedir. Prostat gibi erkeğe has olan bir diğer kanser tipi ise testis kanseridir. Testis kanseri diğer üç kansere göre daha az görülmekle birlikte, daha sık genç erkeklerde görüldüğü için erkek sağlığı için ayrıca bir tehdit oluşturur. Bu kanserlerin tamamının belirli oranlarda diğer organlara metastaz yapma riski de vardır. Bu belirttiğimiz 4 kanser tipinin yanı sıra üriner sistemin farklı bölgelerinde de tümör oluşabilmekle birlikte risk çok daha azdır. Peki, bu 4 kanser tipi ne kadar sık görülüyor, verilere bakmaya çalışalım.

Prostat Kanseri Görülme Sıklığı

Prostat kanserinin görülme sıklığı üzerine sahip olduğumuz veriler şöyledir;

  • Ortalama her 8 erkekten 1’inde görülür.
  • Prostat kanseri tanısı alan hastaların yüzde 60’ı 65 yaşın üzerindedir.
  • İngiltere’de yapılan çalışmalar kanser tanısı alan erkeklerin %28’inin kanserinin prostat kanseri olduğunu belirtiyor. Ayrıca her yıl 52.000’den fazla erkeğe prostat kanseri tanısı konduğunu paylaşıyor. Bu her gün 144 erkeğin prostat kanseri tanısı alması demek. Bu olgulardan her yıl 12 bininin yaşamını yitirdiği belirtiliyor.
  • Ülkemizde prostat kanserinin görülme sıklığına yönelik yapılan bir çalışmada ise her 100 bin erkekten 42’sinde prostat kanseri tespit edildiği belirtilmektedir.

Mesane Kanseri Görülme Sıklığı

Prostat kanserinden sonra en sık görülen üriner sistem kanseri mesane kanseridir. Mesane kanseri hem erkek hem kadınlarda görülür. Mesane kanserinin görülme sıklığı üzerine sahip olduğumuz veriler şöyledir;

  • ABD’de her yıl ortalama 71 bin kişiye mesane kanseri tanısı konmaktadır.
  • Mesane kanseri tanısı olan her 10 kişiden 9’u 55 yaşın üzerindedir. Hastalığa tanı konulan yaş ise ortalama 73’tür.
  • Erkeklerde daha sık görülür. Erkeklerde görülme sıklığı 28’de 1 iken kadınlarda bu oran 89’da 1’dir.
  • Mesane kanseri oluşumunda sigaranın ciddi bir etken olduğu birçok çalışma ile ortaya konulmuştur. İngiltere’de yapılan bir çalışmada mesane kanseri vakalarının yüzde 45’inin sigara içmekten kaynaklandığı belirtilmiştir.
  • Mesane kanseri yüzeyel olabilir ya da kanser kas dokusuna geçmiş olabilir. Bu önemlidir. Zira hastalığın tedavisini bu durum şekillendirir. Mesane kanseri tanısı konan hastaların kanserinin yarısının yüzeyel olduğu, yüzde 34’ünün kas tabakasına geçmiş olduğu, yüzde 7’sinde lenf bezlerinde de kanser görüldüğü, yüzde 5’inde ise metastaz olduğu saptanmıştır.
  • Ülkemizde mesane kanserinin görülme sıklığına yönelik yapılan bir çalışmada ise her 100 bin erkekten 23’sinde, her 100 bin kadından 3’ünde mesane kanseri tespit edildiği belirtilmektedir. Bu rakamlar mesane kanserinin erkeklerdeki tüm kanserlerin yaklaşık yüzde 8’ini, kadınlarda ise tüm kanserlerin %1’ini oluşturduğunu ifade etmektedir.

Böbrek Kanseri Görülme Sıklığı

Prostat kanserinden sonra en sık görülen iki kanserden biri böbrektir. Bazı toplumlarda böbrek bazı toplumlarda ise mesane kanseri daha sık görülür. Böbrek kanseri ile ilgili veriler ise şöyledir;

  • Böbrek kanseri tanısı daha sık 50’li yaşlardan sonra konur. Ortalama tanı yaşı 65’tir.
  • Erkeklerde kadınlara nazaran yaklaşık 2 kat daha fazla görülür. Erkeklerde böbrek kanseri gelişme riski yüzde 2,3 iken kadınlarda bu oran yüzde 1,4’tür.
  • Tüm kanserler arasında en sık karşılaşılan 14. kanser türüdür.

Testis Kanseri Görülme Sıklığı

Diğer üç kanser tipine göre daha az görülen, ancak genç yaş grubunda görülmesi nedeniyle ayrı bir öneme sahip olan testis kanseri verileri ise şöyledir;

  • Genç erkeklerde en sık görülen kanserdir. Ortalama yaş 36’dır. Olguların yarısından fazlası hasta 20 ila 34 yaş aralığındayken görülür.
  • Ortalama her 250 erkekte 1 görülür.
  • İngiltere’de yapılan bir çalışmada yılda ortalama 2.400 erkeğe testis kanseri tanısı konduğu belirtilmiştir. Erkeklerde görülen kanserlerin yüzde 1’ini oluşturmaktadır.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hasta koordinatörü ile iletişime geçin