• 0

Prostat Ameliyatı Sonrası İdrar Kaçırma

Prostat ameliyatı yani iyi huylu prostat büyümesi sonrası idrar kaçırma nadiren görülür. İdrar tutamama çoğu zaman da geçicidir, uygulanan tedavi prosedüründen belli bir süre sonra bu sorun ortadan kalkar. İşlemden 1 yıl sonra hastaların yüzde 1’inden daha azında bu tip bir problem ile karşılaşılabilir. Burada prostat ameliyatı sonrası idrar kaçırma olarak tartışılan konu esasen prostat kanseri ameliyatı sonrası idrar kaçırma problemidir. Zira, prostat kanseri ameliyatından sonra idrar tutamama hastaların en çok çekindiği konulardan biridir.

Prostat Kanseri Ameliyatı Sonrası İdrar Kaçırma

Prostat idrar tutmayı sağlayan ve penisin sertleşmesini mümkün kılan sinirlerle komşu haldedir. Prostat kanseri ameliyatı prostatın tamamen vücut dışına alınmasını içerir. Burada önemli olan cerrahi sırasında bu sinirlere hasar vermemektir. Peki, nasıl? Temelde iki bileşen var; cerrahi tecrübe ve kullanılan teknoloji. Ameliyatı yapan cerrah prostat kanseri ameliyatı yani radikal prostatektomi konusunda gerekli tecrübeye sahipse bu idrar ile ilişkili sinirlerin korunması açısından bir avantajdır. Teknoloji de bir diğer önemli faktör… Prostat kanseri ameliyatı, açık, laparoskopik ve robot ile yapılabilir. Biz klinik pratiğimizde hastalarımızın neredeyse tamamını kapalı yöntemlerle ameliyat ediyoruz. Robotik cerrahi sistemi de Memorial Bahçeliever Hastanemizde yoğun olarak kullanıyoruz. Robotik cerrahi tıbbın birçok alanında kullanılmakla birlikte en sık ürolojide ve özellikle de prostat kanseri ameliyatında kullanılmaktadır. Bunun nedeni, robotik teknolojinin getirdiği avantajların prostat kanseri cerrahisine ciddi katkıda bulunabilmesidir. Robot, cerrah hassas manevralarla ve dokunuşlarla çalışma imkanı sağlar. Cerrahi alanı büyük ve net olarak sunar. Bu sayede gerek idrar siniri gerek sertleşme siniri açıkça ortaya konur. Böylece, prostat bu sinirlere hasar verilmeden vücut dışına çıkarılabilir.

Prostat Kanseri Ameliyatı Sonrası İdrar Kaçırma Oranları

Her hastanın durumu kendine özeldir. Bu nedenle tek bir rakam vermek mümkün değil. Ancak yapılan çalışmalar prostat kanseri ameliyatından sonra yüzde 1 ila 20 oranında kalıcı idrar tutamama tablosu oluşabileceğini belirtiyor. Buradaki idrar tutamamanın şiddeti de hastadan hastaya değişebilir. Bazı hastalarda acil idrara çıkma hissiyatı ile tuvalete koşma olabilir, bazı hastalar ise idrarını kaçırabilir. Ancak prostat kanseri ameliyatını robotik cerrahi ile yapmanın tüm bu riskleri minimize edeceği bilinmelidir.

Paylaşılan bazı çalışmalarda ameliyatın ardından hastanın sondası çekildikten 1 ay sonra idrar kaçırma oranları bildirilmiştir; bu oran robotik cerrahide yüzde 20 civarında iken diğer yaklaşımlarda risk neredeyse 2 katı düzeydedir. Ancak hastaya hangi yöntem uygulanırsa uygulansın ameliyatın üzerinden zaman geçtikçe idrarını tutamayan hasta sayısı azalır. Kalıcı idrar kaçırma oranları konu olduğunda robotik yaklaşımda risk yüzde 7 iken, diğer yaklaşımlarda yine bu oranın 2 katı bir rakam söz konusudur.  Nihayetinde yüzde 7 dahi önemli bir orandır. Ancak cerrah robotik prostat kanseri ameliyatı konusunda yeterli tecrübe sahibi ise ameliyat esnasında ilgili dokuları koruyarak kalıcı idrar kaçırmanın önüne geçebilir.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hasta koordinatörü ile iletişime geçin