Mesane Hastalıkları
Mesane ya da idrar torbası üriner sistemin bir parçasıdır. Vücut dışından insan vücuduna bakıldığında ise mesane göbek altındaki kasların arkasında konumlanmıştır. Erkeklerde bağırsakların önünde, kadınlarda ise rahmin altında yer alır. Böbrekten gelen idrar mesanede birikir ve belli bir hacme ulaşıncaya dek burada kalabilir. Böbrekten çıkan idrar üst idrar yolunu (üreter) takip ederek mesaneye ulaşılır ve ardından mesaneyi terk edip, alt idrar yolunu (üretra) izleyerek idrar deliğinden çıkış yapar. Yetişkin bir insan mesanesinde 350 ila 500 mm arası idrar birikebilir. Mesanedeki idrar birikmeye başladığında beyne sinyalle gitmeye başlar. Bu sinyaller ile mesane kasılarak idrar çıkışı sağlanabilir ya da idrar tutulabilir. Mesanedeki idrar arttıkça bu uyarılar sıklaşır. Nihayetinde idrar çıkarırken kişinin idrar tutmayı sağlayın kasları gevşer ve mesane boşalır. Yani, vücuttaki birçok organımız gibi mesane de insanın yaşamına sağlıkla ve aktif bir şekilde devam edebilmesi için olmazsa olmazdır. Peki, mesane ile ilgili en sık karşılaştığımız hastalıklar nelerdir?
Sistit ya da Mesane İltihabı
Sistit, mesanenin en sık görülen hastalığıdır. Özellikle kadınların sık yaşadıkları sağlık problemlerini düşününce sistitin de bunlardan biri olduğunu söyleyebiliriz. Öyle ki sistit kadınlarda erkeklere nazaran 10 kat daha fazla görülür. Bu durumun nedeni kadın üretrasının erkeğinkine göre daha kısa olması ve bu nedenle mesanenin bakteri ve virüslerden çok daha kolay etkilenmesidir. Sistit idrar yaparken yanma ve ağrı ile karakterizedir. İdrarda kan da görülebilir. Hekim tarafından reçete edilen antibiyotikler ile tedavi edilebilir. Bazı kronikleşmiş olgularda sistoskop ile idrar deliğinden girerek mesanenin görüntülenmesi düşünülebilir.
Mesane Kanseri
Prostat kanserinden sonra en sık görülen ürolojik kanser mesane kanseridir. Sigara tüketimi ile doğrudan ilişkilidir. Öyle ki mesane kanseri olgularının neredeyse yarısının önlenebileceği düşünülmektedir. Nihayetinde, mesaneyi oluşturan hücrelerin kontrolsüz çoğalması mesane kanserine neden olur. Kanser mesanenin içini döşeyen tabakadan köken alır. Tümör sadece yüzeyde ise idrar deliğinden girip tümörü ve altından bir miktar dokuyu daha kazıyarak tedaviyi tamamlamak mümkündür. Ancak tümörün bu yüzeyin altındaki kas tabakasına sirayet ettiği durumlarda radikal sistektomi olarak bilinen mesanenin vücuttan tamamen çıkarılmasını içeren ameliyat uygulanabilir. Bu durumda hastaya yeni bir mesane yapmak gerekir, hastanın kendi bağırsağından yeni bir mesane yapılabilir.
İdrar Kaçırma
Hem erkekte hem kadında idrar kaçırmanın birçok farklı nedeni olabilir. İdrar kaçırma farklı ürolojik hastalıklar (örneğin iyi huylu prostat büyümesi) nedeniyle ortaya çıkabileceği gibi mesanenin hastalıkları nedeniyle de görülebilir. Bunlar arasında sistit, mesane taşları, mesane tümörü sayılabilir. Kişide farklı bir hastalık idrar kaçırmaya neden olmuşsa ilgili hastalık tedavi edildiğinde bu durum ortadan kalkabilir. Ancak mesanenin istem dışı kasılması, mesane kasının zayıflaması gibi farklı bir mesane hastalığı olmadan mesanede görülen değişimler nedeniyle görülen idrar kaçırma olgularında TOT ya da Burch gibi ameliyatlar düşünülebilir.
Mesane Taşı
Böbrekten düşen bir taş mesanede kalabileceği gibi bazen idrardan geriye kalan kristaller birikerek mesanede taş oluşumuna yol açabilir. Aynı böbrek taşlarında olduğu gibi idrar deliğinden girilerek mesanedeki taşa ulaşılabilir. Bu taş kırılarak vücut dışına çıkarılabilir.