• 0

Mesane Boynu Yüksekliği

Mesane boynu yüksekliği kişide idrar yapmayla ilgili sorunlar baş gösterdiğinde akla gelen bir durumdur. Sık idrar yapma, zayıf idrar yapma gibi semptomlar söz konusu olduğunda bu durumun nedenini ortaya koymak için yapılan testler sonucunda hastada mesane boynu yüksekliği varlığı tespit edilebilir.

Mesane boynu yüksekliği, mesanenin boyun kısmının (yani üretraya bağlanmadan önceki bölümünün) normalden daha uzun olmasıdır. Bu durum idrarı akışını, idrarın mesaneden tahliyesini sekteye uğratabilir. İdrarla ilişkili sorunların ortaya çıkmasına yol açabilir.

Belirtiler

İdrar yapmayla ilişkili sorunlarla karakterize bir sağlık sorunudur. Bu semptomlar nelerdir?

  • İdrarın zayıf, kesik kesik, çatallı gelmesi
  • İdrar yapmaya başlarken zorlanma ve bu nedenle ıkınma ihtiyacı
  • Sık idrara çıkma, bu nedenle geceleri sık sık uyanma
  • Aniden idrara sıkışma
  • İdrar kaçırma
  • Mesanenin tam olarak boşalmadığı hissiyatı

Mesane Boynu Yüksekliğinin Tanısı

Hastanın hikayesini detaylı olarak dinlemek ve ne gibi semptomlardan şikayetçi olduğunu öğrenmek önemlidir. Ardından işeme günlüğü, üroflowmetri, artık idrar ölçümü, usg, gerekirse ürodinami yapılır. Bu testlerle tam tanı konulamadığında hastanın idrar deliğinden sistoskop ile girip mesaneyi görerek kesin tanı konulabilir.

Mesane Boynu Yüksekliği Tedavisi

Mesane boynu yüksekliğinde ilk aşamada ağızdan alınan ilaçlardan yararlanılabilir. Prostat büyümesinde kullanılan bazı ilaçlar, mesane boynu kaslarını gevşetebilir, hastanın semptomlarını hafifletebilir.

Ancak bazı hastalara ilaçlarla şifa verilemeyebilir. Bu durumda cerrahi düşünülebilir. Ameliyat TUR veya TUİP tekniğiyle yapılır. Hastanın idrar yolundan görüntüleme eşliğinde girilerek mesane boynunu ulaşılır. Burada mesane boynunun yüksekliği görülürse burası cerrahi enstrümanlarla kesilerek vücuttan çıkarılır. Yani hastaya mesane boynu insizyonu ameliyatı yapılır.

Öte yandan bazı hastalarda sorun daha komplike de olabilir. İdrar yapmayla ilişkili sorunlara birden fazla sorun yol açıyor olabilir. Burada kombine tedaviler düşünülebilir. Örneğin hastanın mesanesinin kasılma ile ilgili bir problemi varsa aynı seansta buraya botoks uygulaması düşünebilir ya da idrar yolunda bir darlık söz konusuysa buranın yine cerrahi enstrümanlarla açılması ve/veya bir stent yerleştirilmesi değerlendirilebilir.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *