• 0

Sık Görülen Böbrek Hastalıkları Nelerdir?

Böbreklerin temel görevi vücuda giren bazı zararlı ve atık maddeleri (üre, kreatinin gibi) süzmektir. Bu maddeler idrar yoluyla vücut dışına atılır. Vücudun diğer tüm organları gibi böbrekler de birçok farklı hastalıkla mücadele etmek durumunda kalabilir. Bunlardan bazılarına göz atalım. Tedavileri hakkında bilgi verelim.

Böbrek Taşı

Böbrek taşı ürolojik hastalıklar içinde belki de en yaygın olanıdır. Böbrek taşları, böbreğin içinde olabileceği gibi böbrekten kendiliğinden çıkmasına karşın hacmi nedeniyle idrar yolundan kendiliğinden düşememiş ve idrar yolunda takılıp kalmış şekilde de görülebilir. Zira büyüklüğü 6 mm’den küçük taşlar büyük oranda kendi kendine vücuttan çıkabilirken, daha büyük taşlarda bu ihtimal çok daha düşüktür.  Günümüzde böbrek taşlarının tedavisinde birçok farklı yöntem mevcuttur. Bu uygulamalardan hangisinin tercih edileceğine taşın büyüklüğüne ve konumuna göre karar verilir. Günümüzde böbrek taşı ameliyatlarının büyük bir kısmında hastaya herhangi bir kesi yapılmaz.

  • ESWL’de herhangi bir girişimsel müdahale söz konusu değildir. Taş vücut dışından verilen ses dalgalarıyla kırılmaya çalışılır. Taşın kırıldıktan sonra kendi kendine vücuttan dışarı çıkması amaçlanır. Daha çok 2 cm’e kadarki taşlarda düşünülür.
  • Üretereskopi de ise idrar deliğinden taşa ulaşılır, taş kırılır, büyük parçalar işlem sırasında dışarı çıkarılır, küçük toz halindeki taşlar kendiliğinden vücuttan çıkar. Hem böbrek içindeki hem de idrar yolundaki taşlara bu yöntemle müdahale edilebilir. Rigid ve flexible (RIRS) olmak üzere iki tip üreteskop vardır. Böbrek içindeki taşlara ulaşmak için flexible cihazın kullanılması gerekir.
  • PNL: Böbrek taşı ameliyatıdır. 2 cm’den büyük taşlar için yaygın olarak başvurulan yöntemdir. 1 cm’lik küçük bir kesiden içeri girilerek taş kırılır ve vücut dışına çıkarılır.
  • Günümüzde vücutta küçükte olsa kesi açarak yapılan ameliyat tipi PNL’dir. Özellikle büyük taşlarda tercih edilir. Hastanın yan bölgesinde yaklaşık 1 cm’lik bir kesi açılır. Buradan cerrahi enstrümanlar yardımıyla böbrek taşına ulaşılır. Taş kırılarak parçalar halinde vücut dışına çıkarılır.

Böbrek Kanseri

Ürolojik kanserlerden biridir. Böbrek kanserlerinin çok büyük bir kısmı böbrekle sınırlıdır ve RCC tipindedir. Tedavi, tümörün cerrahi yolla çıkarılmasıdır. Burada iki alternatif mevcuttur; tüm böbrek tümörle birlikte çıkarılır (radikal nefrektomi) ya da sadece tümör çıkarılıp hastanın böbreği kendisinde bırakılır (parsiyel nefrektomi). Hastaya hangi ameliyatın uygulanacağına böbrekteki tümörün büyüklüğü ve konumuna göre karar verilir. Biz kliniğimizde böbreğin fonksiyonlarını mümkün olduğunca koruyabilmek için uygun hastalarda parsiyel nefrektomiyi önceliyoruz.

Böbrek Kisti

Kistler, böbrek yüzeyinde oluşan içi sıvı dolu yapılardır. Tümör değillerdir. Bu nedenle çoğu zaman tedaviye ihtiyaç duymazlar. Ancak kist böbrek fonksiyonlarını tehdit ediyorsa uygun tedavi değerlendirilir. Böbrek kisti ameliyatı laparoskopik yolla yapılır. Ameliyat, kist içindeki sıvının aspire edilmesini, boşaltılmasını içerir.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hasta koordinatörü ile iletişime geçin