• 0

Yapay Mesane Nedir?

Mesane kanserinin bazı türlerinde ve bazı hastalıklarda tedavi ancak mesanenin çıkarılması ile sağlanabilmektedir. Hastalar mesanelerinin alınması durumunda, mesanenin yerine torba taşımak istemedikleri için ameliyatlarını geciktiriyorlar. Çıkarılan mesane yerine torba konmayacağını öğrendiklerinde ise ameliyat kararının daha erken veriyorlar. Bu durumda hastalar hem hayatlarını hem de böbrek fonksiyonları tehdit etmeden tedaviye bir an önce başlamış oluyor. Peki çıkarılan mesane yerine nasıl bir mesane yapıyoruz?

İnce bağırsaktan aldığımız bir bölüm ile (yaklaşık 50-60 cm) küre şeklinde içinde su depolayabilen bir rezervuar yapılır. Bu rezervuarın sağ ve sol üst kenarlarına böbreklerden gelen iki tane idrar kanalı ile birleştirilir. Yapılan mesanenin alt ucundan ise idrar kesesinin boynunu oluşturan 1-2 cm çapında bir delik oluşturulur ve bu delik de idrar kanalına (üretra) bir sonda ile dikilerek ağızlaştırılır.

Cerrahi sonrası yapay mesanedeki dikişler eriyip kenarları kaynayıncaya kadar (takriben 15-20 gün) idrarın dışarı sızmaması ve iyileşmeyi geciktirmemesi için sonda takılır. 15-20 gün sonra takılan sonda çıkarılır. Yapılan mesane hastanın yaşına, ek başka hastalıklarına ve hastaya uygulaması için verilen pekvik taban egzersizlerine bağlı olarak kısa sürede adaptasyon sağlanması amaçlanır.

Bağırsaktan yapılan yapay mesane ile hastalar daha konforlu bir hayat sürer çünkü  yapılan yapay mesane normal olarak idrar deliğinden idrar yapabilmelerini sağlar. Bu yöntemin en büyük avantajı ise hastaların hayat kalitesini düşürmeden kabul edilebilir yeni bir mesaneye sahip olmalarıdır.

Mesane kanseri dışında başka hangi durumlarda mesane alınmalı, yeni bir yapay mesane yapılmalıdır?

Küçülen neredeyse bir mandalina boyutuna gelen, hiç esnemeyen mesaneye sahip hastalar hep idrar kaçırır ve daima tuvalete koşarlar. Mesanenin görevini yerine getirmemesi üzerine böbrekler şişmeye başlar. Bu da böbrek fonksiyonlarını tehdit eder ve hastayı diyalize kadar götürebilir. Bu durumda da yeni yapay mesane yapılmalıdır.

Yapay mesanenin bir ömrü var mıdır?

Hasta yaşadığı sürece yapılan yapay mesane sağlıklı bir şekilde görevini yapar. Ameliyattan bir süre sonra kontrol amaçlı gerçekleştirilen sisteskopide yapay mesanenin normal mesane gibi aynı kapasitede olduğu görülebilmektedir.

Yapay mesane kimlere yapılmaz?

  • Testis kanseri, mesane kanseri, rahim ağzı kanseri ya da başka bir sebeple yüksek doz radyoterapi görmüş kişilere yapılmaz.
  • Karaciğer yetmezliği sorunu yaşayan hastalara yapılmaz.
  • Kronik böbrek yetmezliği olanlara ya da ileri dönem diyaliz hastalarına yapılmaz.
  • Omurilik felci olan mesane kanserli hastalara yapılmaz.
  • Demans ve Alzheimer hastalarına yapılmaz.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hasta koordinatörü ile iletişime geçin