Testis Protezi
Testis protezi ameliyatı, testisini çeşitli nedenlerle kaybetmiş olan veya doğumsal olarak testisi olmayan erkeklere uygulanan cerrahi bir prosedürdür. Kişi testisini örneğin tümör nedeniyle kaybetmiş olabilir ya da doğumsal olarak testisi olmayabilir. Bu gibi durumlarda testisin yerine bir protez yerleştirilir. Erkeklerde testisin alınması ya da testisin hiç olmayışı genellikle tek testisi ilgilendirir. Bu nedenle ameliyatta hastaya tek bir testis protezi takılır. Ancak hastanın iki testisinin birden olmadığı nadir durumlarda hastaya iki protez birden de takılabilir. Testis protezinin fonksiyonel bir faydası yoktur yani üremeye katkıda bulunmaz. Daha çok kozmetik bir ameliyat olarak değerlendirilir.
Testis Protezi Nedir?
Testis protezi, testis torbasının içine yerleştirilen silikondan yapılmış bir sağlık teknolojisi ürünüdür. Kanser, travma gibi nedenlerle testisini kaybeden ya da doğumsal olarak hiç testisi olmayan erkeklere uygulanabilir. Böylece dışarıdan bakıldığında testis normal bir görünümde olur. Testis protezi kozmetik amaçlı olarak yapılır. Herhangi bir fonksiyonu yoktur. Yani sperm veya testosteron üretmezler, çocuk sahibi olmaya yardımcı olmazlar. Hastanın sertleşme problemi varsa testis proteziyle bu sorun çözülmez. Sertleşme güçlüğü yaşayan hastalar için tamamen farklı tedaviler söz konusudur. Testis protezinin amacı hastaya psikolojik ve sosyal olarak yarar sağlayabilmektir. Farklı boyutlarda testis protezleri vardır. Hastanın mevcuttaki testisine göre protez seçilir ve hastaya takılır.
Testis Protezi Kimlere Takılır?
- Testis kanseri nedeniyle testisi alınan hastalar (aynı seansta ameliyat yapılabilir, hastanın testisini çıkardıktan sonra yerine protez yerleştirilebilir)
- Doğumsal olarak testisi olmayanlar
- Travma, enfeksiyon veya torsiyon gibi nedenlerle testisini kaybetmiş erkekler
- İnmemiş testis hastalarının bazıları
İnmemiş testis ya da farklı bir sorun nedeniyle doğumsal olarak testisi olmayan çocuklara çocukluk çağında protez takılmaz. Çocuklar erişkin yaşa gelip fiziksel gelişimlerini tamamladıktan sonra bu ameliyat yapılabilir.
Testis Protezi Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Ameliyat genel anestezi altında yapılır. Testis torbası üzerinde 1-2 cm’lik bir kesi yeri açılır. Burada protezi yerleştirmek için bir kese oluşturulur. Protez, testis torbasının içine konumlandırılır. Ardından kesi yeri estetik dikişle kapatılır. Hasta ya da partneri testis üzerinde herhangi bir ameliyat izi, dikiş izi görmez. Ameliyat sonrası ilk 1-2 gün hastanın ağrısı ve kesi yeri hassasiyeti olur. Bu şikayetler kendiliğinden geçer. Ameliyat idrar yapmaya engel değildir. Hasta idrarını rahatlıkla yapabilir. Ameliyattan sonra ilk birkaç gün testis sargılı kalabilir.
Testis protezleri vücutta uzun süre kalabilir. Yaşamın sonuna kadar protez sorunsuz olarak testis torbası içinde kalabilir. Ancak testise gelecek darbelere, travmalara karşı mutlaka dikkatli olunması gerekir.
Ameliyat Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
- İlk bir ay rahat kıyafetler tercih edilmelidir.
- Kesi yerine bir hafta su değdirilmemelidir.
- İlk bir ay ağır kaldırılmamalı, yoğun fiziksel aktiviteden kaçınılmamalıdır. Bisiklet kullanılmamalıdır.