Testis Kanseri Neden Olur ?
Testis kanseri, ürolojik onkolojinin konusu olan bir kanser türüdür. Bilindiği gibi testis, erkekte üremeyi sağlayan organdır. Sperm hücreleri ve erkeklik hormonu olan testosteronun üretim yeridir. Ürolojik kanserler içinde en az görülen kanser türüdür. ABD’de yapılan bir çalışmada testis kanserlerinin erkeklerde görülen tüm kanserler içindeki payının %1 olduğu bildirilmiştir. Ancak buna karşın gençlik döneminde (15-35 yaş arası) en sık görülen ürolojik kanserdir. Ayrıca gençlik döneminde görülen tüm kanserler arasında da önemli bir yer tutar. Testis kanseri genellikle testislerden yalnızca birinde meydana gelmektedir. Peki, testis kanseri neden olur ?
Testis kanseri nedeni
Birçok kanser türü gibi testis kanserinin de neden geliştiği sorusu tam olarak cevaplanamamaktadır. Ancak neredeyse tüm kanserler ileriki yaşlarda görülürken, testis kanserinin daha çok genç yaşlarda görülmesi bu kanser türünü özel bir konuma getirmiştir. Testis kanseri riskini artıran bazı faktörler mevcuttur. Bunlar nelerdir?
- Gebelik sürecinde annenin aldığı bazı hormonlar
- Genetik yatkınlıklar
- İnmemiş testis: Doğuştan testislerden biri veya her ikisinin doğal konumunda, torbaların içinde değil de, kasıkta veya karın içinde olmasıdır. Böyle doğan çocuklarda risk normalden 5-10 kat fazladır. Bu sorun ameliyatla giderilmelidir. Ancak ameliyat ileride kanser oluşma riskini azaltmaz.
Testis Kanseri Belirtileri
Testis kanseri, ürolojik onkolojinin konusu olan bir kanser türüdür. Bilindiği gibi testis, erkekte üremeyi sağlayan organdır.
Testis kanseri, testiste ele gelen bir kitle veya şişlik ile karakterizedir. Bazı olgularda ağrı da olur. Kişi testisini düzenli aralıklarla eliyle kontrol ederek bu durumu erken safhada gözleyebilir ve hekime başvurabilir.
Not: Testiste ele gelen her kitlenin tümör olmadığını belirtmekte fayda var. Kesin tanı için mutlaka üroloji uzmanına başvurulmalıdır.
Tedavi
Testis kanseri tedavi edilebilen bir kanser türüdür. Cerrahi yöntem ile kişi tümöründen tamamen kurtulabilir ve yaşamına sağlıkla devam edebilir. Cerrahi ilk seçeneğimiz olmakla birlikte radyasyon ve kemoterapi tedavisine de başvurabiliyoruz.
Testis Kanseri Ameliyatı: Testis Kanseri Neden Olur
Testis kanseri ameliyatı kasıktan küçük bir kesiyle tümöral dokuya sahip testise ulaşılarak yapılır. Bu testis ya tamamen ya da kısmen (sadece tümöral doku) vücut dışına çıkarılır. Testisin cerrahi yolla çıkarılmasına orşiyektomi denir. Ameliyat genellikle kapalı olarak gerçekleştirilir. Laparoskopik cerrahi veya robot yardımlı laparoskopik cerrahi kullanılır. Bu sayede cerrahi sonrası hasta daha az ağrı çeker, yatış süresi kısalır, günlük yaşantısına geri döner.
Laparoskopik cerrahinin 6 faydasını keşfedin!
Testis Kanseri Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci
Ameliyat kapalı olarak yapıldıysa hasta genellikle ameliyatın ertesi günü taburcu edilir. Testis kanseri genellikle tek bir testiste olur. Bu sayede hasta ameliyat sonrası cinsel yaşamına geri dönebilir. İş hayatına ve günlük rutinine de kısa sürede dönmesi mümkündür. Kaç gün istirahat edilmesi gerektiğini ameliyatı yapan doktor iletecektir. Ameliyattan sonraki en önemli risk diğer testiste de tümör gelişmesidir. Bu oran yüzde 3’dür. Kişi bu nedenle hem rutin üroloji muayenesini aksatmamalı hem de testisini kendi kendine kontrol etmelidir.
Testis kanseri metastaz yapar mı?
Evet, yapabilir. En sık metastaz yaptığı bölgeler, karın arka duvarındaki lenf dokuları ve akciğerdir. Bu olgularda tümöre ilk olarak kemoterapi ve/veya radyoterapi uygulamak gerekir. Bu tür uygulamalarla tümör küçüldükten sonra cerrahi tedavi uygulanabilir.
Testis kanseri ameliyatı sonrası cinsellik sürdürülebilir mi?
Belirttiğimiz gibi testis kanseri genellikle tek bir testiste olur. Bu durumda tümörlü testis alındıktan sonra kişi diğer testisiyle cinsel hayatına devam edebilir, çocuk sahibi olabilir. Zira tümörlü testisin sperm ve hormon üretimi de zaten kanser dolayısıyla ciddi hasar almıştır. Nadir de olsa diğer testiste de tümör olabilir. Bu senaryoda ise iki testisin birden alınması gerektiği için kişi sperm üretemez ve artık çocuk sahibi olamaz. Yaşam boyu erkeklik hormonu takviyesi alarak cinsellik devam ettirilebilir.