• 0

Testis Ağrısı Nedir? Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Testis ağrısı muhtemelen her erkeğin hayatında en az bir kez yaşadığı bir ağrıdır. Darbeler, enfeksiyonlar, testis torsiyonu, testis kanseri gibi farklı nedenlerle testis ağrıyabilir. Bazen ağrıya şişlik, kızarıklık gibi farklı belirtiler de eşlik eder. Testisteki ağrı kısa süre içinde kendiliğinden geçebileceği gibi bazen geçmez ve can sıkıcı bir hal alabilir. Ağrı yalnızca testiste olabileceği gibi kasıkta ve/veya karında da hissedilebilir.

Testis Ağrısı Nedenleri

Testisler oldukça hassas yapıdadırlar ve ufak bir darbeyle dahi ağrıyabilir, sızlayabilirler. Bu ağrı genellikle kısa süre içinde kendiliğinden geçen türdendir. Ancak farklı birçok neden testiste daha ciddi ağrılara yol açabilir. Bunlardan bazıları ciddiye alınması gereken ve hızlıca müdahale edilmesi gereken sağlık problemleridir.

  • Yaralanma, travma, testise alınan darbe
  • Orşit yani testislerin iltihaplanması
  • Epididimit yani spermleri taşıma ve depolama görevini üstlenen epididim (testislerin arkasında bulunan tüp şeklindeki yapının) iltihaplanması
  • Kasık fıtığı
  • Spermatosel yani testisin yakınında sperm kanallarında oluşabilen sıvı dolu kesecikler
  • Hidrosel (testislerin etrafında sıvı birikmesi)
  • Hematosel (testis etrafında kan birikmesi)
  • Varikosel
  • Testis torsiyonu yani testisin kendi etrafında dönmesi sonucu kan akışının bozulması
  • Böbrek taşları
  • Testis kanseri

Testis Ağrısına Eşlik Eden Diğer Belirtiler

Testisteki ağrının nedenine bağlı olarak farklı belirtiler de ortaya çıkar. Örneğin testis yaralanmışsa morarabilir, bir enfeksiyon durumu varsa hastada mide bulantısı, kusma görülebilir. Testiste şişlik ve kırmızı görünüm de yine bir enfeksiyonun belirtisi olabilir. Öte yandan hasta idrara çıkarken sorun yaşıyorsa bu durumda böbrek taşı varlığı düşünülebilir.

Testis Ağrısı Nasıl Geçer?

Testis ağrısı istirahat ile kendiliğinden geçebilir. Basit ağrı kesicilerle de kişinin ağrısı sonlanabilir. Ancak testisteki ağrı kısa süre içinde geçmediyse mutlaka bir üroloji uzmanıyla görüşülmelidir. Fiziksel muayene, kan ve idrar testleri gerekirse de ultrason ile görüntüleme yaparak testislerde herhangi bir sorun olup olmadığı kontrol edilir. Burada edinilen bilgilerle uygun tedavi planlanır. Örneğin, testiste bir tümör tespit edilirse bunun cerrahi olarak çıkarılması düşünülür.

Orşit veya epididimit gibi bir enfeksiyon tablosu varsa antibiyotik kullanımı gerekir. Bu iki enfeksiyon bazen birlikte de izlenir ve buna epididimoorşit denir. Bu enfeksiyon tablolarında bazen cerrahi tedaviye de ihtiyaç duyulabilir. Öte yandan hastada testis torsiyonu varsa burada acil tıbbi müdahale gereklidir. Hastanın testisleri cerrahi ile doğal konumuna getirilmelidir. Hastada kasık fıtığı var ve testis ağrısı da bunun çıktılarından biriyse kasık fıtığı ameliyatla tedavi edildiğinde kişinin testisindeki ağrı da ortadan kalkacaktır.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hasta koordinatörü ile iletişime geçin