• 0

Robotik Prostat Kanseri Ameliyatı

Prostat hastalıkları özellikle 50’li yaşlarını geçmiş erkekleri yakından ilgilendiriyor. Prostat hastalıklarından en korkulanı da prostatta bir tümörün oluşması, yani prostat kanseri… Prostat kanseri günümüzde tedavi edilebilir bir hastalıktır. Özellikle de tümörün sadece prostatla sınırlı olduğu lokalize prostat kanseri olgularında kanserli prostatın vücut dışına çıkarılmasıyla hasta kanserinden tamamen kurtulabilir. Yaşamına sağlıkla devam edebilir. Bu ameliyata radikal prostatektomi denir. Prostat kanseri ameliyatı açık, laparoskopik ve robotik cerrahi ile gerçekleştirilebilir. Biz kliniğimizde neredeyse tüm prostat kanseri olgularında kapalı yaklaşımı tercih ediyoruz. Laparoskopik ya da robotik cerrahi ile hastalarımızı tedavi ediyoruz. Peki, prostat kanseri ameliyatı robotik olarak nasıl yapılır? Hastalarımızı bilgilendirmeye çalıştık.

Prostat Kanseri Ameliyatı Robotik Cerrahi ile Nasıl Yapılır?

Robotik cerrahi teknolojisi temel olarak iki parçadan oluşur; ameliyatı yapmak için gerekli cerrahi enstrümanlara sahip bir robot ve cerrahın robotu kontrol ettiği bir konsol. Cerrah bu konsoldan robotun kollarını yöneterek ameliyatı gerçekleştirir. Vücutta 4 adet küçük delik açarak prostata ulaşır. Kanserli prostatı vücut dışına çıkarır ve ameliyatı neticelendirir.

İlk Robotik Prostat Kanseri Ameliyatı Ne Zaman Yapıldı?

2000’li yılların başından beri kullanılmakta olan robotik cerrahi tıp dünyası için ciddi bir yeniliktir. Günümüzde ürolojinin yanı sıra jinekoloji, KVC, KBB, genel cerrahi gibi disiplinler tarafından da kullanılmaktadır. Cihaz ilk olarak genel cerrahi sonrasında da KVC ameliyatlarında kullanmış olsa da 2000 yılında Detroit’de bulunan The Vattikuti Institute’de yapılan robotik radikal prostatektomi ameliyatı ile popülerliğini kazandı. Ardından cihaz tüm dünyada kullanılmaya başlandı.

Robotik Cerrahinin Tarihsel Gelişimi Hakkında Daha Detaylı Bilgi İçin Tıklayınız

Avantajları Nelerdir?

Peki, prostat kanseri ameliyatını robotla yapmanın avantajları nedir? Bilindiği gibi prostat idrar tutmayı ve sertleşmeyi mümkün kılan kas ve dokularla komşudur. Prostat kanseri ameliyatında kanserli prostatı başarıyla çıkarmak kadar bu dokuların sağlığını korumak da önemlidir. Robotik cerrahi teknolojisi ameliyatı yapan hekimin cerrahi bölgede daha hassas ve incelikli manevralar yapmasına, cerrahi bölgeyi üç boyutlu olarak, yüksek ışık altında ve büyütülmüş olarak görmesine imkan tanır. Robotik cerrahinin sağladığı bu olanaklar tedaviden daha başarılı sonuçlar elde etmemize yardımcı olabilir. Özetle, robotik prostat kanseri ameliyatının avantajlarını belirtelim:

  • Daha az kanama riski
  • Hastanede daha az kalış ve erken taburculuk
  • Daha kısa süre sonda kullanımı
  • Daha kısa süreli ve daha hafif ağrı
  • Daha iyi idrar kontrolü
  • Cinsel yaşama daha çabuk dönüş

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hasta koordinatörü ile iletişime geçin