Prostat Kanseri Ameliyatı Sonrası Hastaları Ne Bekler
Prostat kanseri ameliyatı sonrası hastaları nasıl bir süreç bekler? Prostat kanseri sonrası sertleşme sorunu olur mu? Prostat ameliyatı sonrası idrar kaçırma ne kadar sürer? gibi soruları ayrıntılarıyla ele alarak yanıtlamaya çalıştık.
Laparoskopik yolla yapılan prostat kanseri ameliyatı (radikal prostatektomi) günümüzde prostat kanseri tedavisinde altın standart olarak kabul edilmektedir. Bu ameliyat deneyimli cerrahlar tarafından modern hastanelerde gerçekleştirildiğinde oldukça tatmin edici sonuçlar vermektedir. Prostat kanseri ameliyatının laparoskopik olarak yapılması aynı zamanda hastaların prostat kanseri ameliyatı sonrası ağrılarını azaltmış ve eski hayatlarına daha hızlı dönmelerini kolaylaştırmıştır. Nasıl? Prostat, üriner sistemin son kısmına yakın, mesane ve üretranın arasına yerleşmiş bir organdır. Açık cerrahide prostata ulaşabilmek için göbekten penis köküne kadar yaklaşık 12 cm’lik bir kesi açmak gerekirdi. Bu da hasta için ameliyat sonrasında yoğun ağrı ve geç ayağa kalkma anlamına gelirdi.
Prostat kanseri ameliyatı sonrası hastaların yaşadığı bu sorunlar kapalı cerrahi ile ciddi oranda azalmıştır. Peki, prostat kanseri ameliyatı sonrası hastaları neler bekliyor? Dikkat edilmesi gereken konular nelerdir? Bunlara değinelim.
Ameliyat Sonrası
İyileşme süreci her hastada yapılan cerrahi tekniğin türüne göre farklılık göstermektedir. Operasyon sonrası ilk birkaç gün ağrı nedeniyle hastanın ağrı kesici ilaca ihtiyacı olabilir. Açık cerrahi sonrası bu ihtiyaç daha fazladır.
Ameliyattan sonraki ilk gün hastaya yemek verilmez. Ameliyat akşamı veya ertesi günün sabahı hasta yürütülür. Mide ve bağırsak hareketlerinin başlaması amaçlanır. Ameliyattan sonraki iki üç gün hastanın ağrısı olur. Bu nedenle ağrı kesiciye ihtiyaç duyulabilir. Operasyon sırasında hastaya takılan dren ikinci/üçüncü gün çıkarılır. Dren, ameliyat esnasında vücutta oluşabilecek artık maddelerin dışarı atılmasını sağlar. Ameliyatta hastaya takılmış olan sonda ise 5-7 gün içinde çıkarılır. Hastanın normal yolla idrar yapması sağlanır.
Hastane Sonrası
Prostat kanseri ameliyatı olan hastalarımızın büyük kısmı bir süreliğine idrar kaçırır. Ancak bu durum yavaş yavaş azalır ve ikinci/üçüncü aydan sonra tamamen ortadan kalkar. Sık tuvalete gitme ve idrar yaparken ağrı/yanma hissi ameliyattan sonraki ilk 6-7 haftada normal kabul edilir. Yine bu sürede sık sık tuvalete gitme ihtiyacı hissedilebilir. İdrar tutamama şikayetinin yoğunluğuna bağlı olarak hasta, sosyal ve iş hayatına ameliyattan en erken 2 hafta sonra dönebilir.
Hastane Sonrası Tavsiyeler
- Hekiminizin belirttiği günden önce banyo yapılmamalıdır.
- Ağır yük kaldırmadan ve aşırı spordan uzak durulmalıdır. Bir spor rutininiz varsa ideal dönüş zamanınızı hekiminiz size iletecektir.
- İlk bir hafta araç kullanılmamalıdır.
- Bol ve rahat kıyafetler tercih edilmelidir.
- Bol su tüketilmelidir.
- Alkol ve kafein tüketilmemelidir.
- Sigara kullanımı hala bırakılmadıysa artık bırakılmalıdır.
- Lifli, yumuşak gıdalar tercih edilmelidir.
Prostat Kanseri Ameliyatı Sonrası Takip
Ameliyattan sonraki süreçte hastaların hekimleriyle iletişimde olmaya devam etmesi kıymetlidir. Kanser tedavisi sonrası 5 yıl boyunca rutin kontrol önerilir. İlk 2 yıl, üçer aylık periyotlarla sonrasında da altı ay ve bir yıl arayla gerekli testler yapılmalıdır. Kontrol amaçlı PSA testi, idrar kültürü, rutin kan testleri ve radyolojik görüntülemelere başvurulabilir.
Hekime Ulaşılması Gereken Durumlar Nelerdir?
- Yüksek ateş durumunda
- İdrar yapamadığınızda
- Ağrınız olduğunda
- İdrarda kan gördüğünüzde
- Sürekli kabızlık durumunda
- Yara yerinde kızarıklık gördüğünüzde
- Fıtık oluştuğunda hekiminize başvurmalısınız.
Prostat Kanseri Ameliyatı Sonrası Sık Sorulan Sorular
Prostat idrar tutabilmeyi ve sertleşmeyi sağlayan sinirlere komşu bir organdır. Tümörün başarıyla çıkarılmasından sonra hastaların aklında yer tutan iki önemli soru ise idrar tutma ve sertleşme ile ilgilidir:
Prostat kanseri ameliyatından sonra cinsel yaşam etkilenir mi?
Etkilenme potansiyeli vardır. Prostat kanseri ameliyatından sonra hastaların büyük bir kısmında kalıcı olmayan sertleşme problemi görülür. Bu süreyi kısaltmak için sertleşmeyi kolaylaştırıcı ilaç başlanır. 1 yıl içinde sertleşme yetisinin bir kısmı kazanılır. Cinsel hayata geri dönülür. Bazı hastalarda sertleşme sorunu daha hızlı ortadan kalkar. Boşalma sıvısı azalmasına karşın ilişkiden alınan haz kaybolmaz. Ancak bazı hastalarda kalıcı sertleşme sorunu görülebilir. Bunun en büyük nedeni ise ameliyat esnasında sinir dokularına temas edilmesidir.
Deneyimli cerrahlar tarafından laparoskopik yolla yapılan ameliyatlarda hem prostat hem de çevre dokular daha büyük ve ayrıntılı görülebildiği için bu risk en aza indirilir.
Eğer kalıcı hasar oluşmuşsa ESWT ve penil protez tedavilerine başvurulabilir.
Prostat kanseri ameliyatı sonrası idrar kaçırma ne kadar sürer?
Yukarıda belirttiğimiz gibi prostat kanseri ameliyatı sonrası idrar kaçırma sık görülür. Bu durum genellikle geçicidir. Hastaların çok büyük kısmında ameliyattan üç ay sonra bu sorun tamamen ortadan kalkar. Bazı durumlarda cerrahi prosedüre bağlı olarak hastalarda kalıcı idrar tutamama sorunu görülebilir.
Not: Bu içerik Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Serdar Aykan tarafından yazılmıştır. Dr. Aykan ürolojik hastalıkların tanı ve tedavisi üzerine 20 yıldan uzun bir kariyere sahiptir. Randevu ve detaylı bilgi almak için telefon ve mail üzerinden kendisine ulaşabilirsiniz.
- Telefon: 0553 876 8 876
- Mail: drserdaraykan@gmail.com