• 0

İleri Yaş Erkeklerde Kısırlık Sorunu

Çiftler yaşlandıkça doğal yollarla çocuk sahibi olma şansları azalır. Buradaki temel faktörünse kadının ileri yaşı olduğu düşünülür. Çoğu zamanda öyledir. Kadınlarda 40 yaşından sonra doğal yollarla gebelik şansı gitgide azalır. Bu toplumda genel olarak bilinen de bir durumdur. Ancak erkekler için de benzer bir durum geçerlidir. Erkeklerde kadınlardaki gibi belirli bir yaştan sonra doğurganlığın sonlanması söz konusu olmasa ve neredeyse her yaşta erkeğin partnerini gebe bırakma şansı olsa da bu garantiye alınmış bir ayrıcalık da değildir. Kadınlardaki kadar dramatik olmasa da 40 yaşını geçen erkeklerde de sperm kalitesi düşmeye, sperm yoğunluğu azalmaya başlar. Doğal yollarla gebelik halen mümkün olsa da bekleme süresi artar. Yapılan farklı araştırmalarda 40 yaşından sonra erkeklerin eşlerini doğal yolla gebe bırakma şansının her yıl yüzde 5 civarında azaldığı belirtilmiştir. Ayrıca 45 yaşından sonra doğal yolla gebelik yakalayabilmek için daha erken yaşlara nazaran 5 kat daha fazla bir süre beklemek gerektiği de paylaşılmıştır.

Aslında erkekte sperm üretim mekanizması ömür boyu devam eder. Ancak yaşa bağlı olarak biyolojik ve çevresel koşullardan dolayı spermlerde hasarlar oluşmaya başlar. Bu da gebelik olasılığını azaltır. Öte yandan bazı erkeklerde erken yaşlarda da spermlerde kalite düşüşü olabilir.

Yaşlanmaya Rağmen Sperm Sağlığını Korumak Mümkün mü?

Sağlıklı bir yaşam biçimi benimsemek, zararlı alışkanlıklardan uzak kalmak, aşısı stresli bir yapıya sahip olmamak ve tabii ki genetik kodlar spermlerin sağlıklı kalmasını sağlayabilir. Böylece ileri yaşlarda dahi spermlerin sağlıklı kalması mümkün olabilir. Zira ileri yaşta doğal yollarla gebelik oluşup, baba olan birçok erkek de vardır.

İleri yaş erkeklerde sperm sağlığının nasıl korunacağı üzerine de düşünülmektedir. Hasarlı spermleri ortamdan uzaklaştırıp, yaşlanmış spermlerin ölmesini geciktirmek buradaki temel yaklaşımdır. Burada çeşitli gıdaların da sperm sağlığını korumak için faydalı olabileceği düşünülmektedir. Soğan, domates, pancar, havuç, kabuklu elma, kırmızı üzüm gibi farklı meyve ve sebzelerin sperm sağlığını korumaya katkı sağlayabileceği belirtilmektedir. Ayrıca yoğurt, kefir, ayran ve peynirde bulunan probiyotiklerin de faydalı olabileceği düşünülmektedir.

Tüp Bebek Yöntemini Değerlendirmek

Her erkekte sperm sağlığını doğal olarak her yaşta korumak mümkün olmaz. Bu nedenle çiftlerin doğal yolla bebek sahibi olamaması da bazen erkek kaynaklı olabilir. Spermde morfolojik bozukluklar görülebilir, kimi zaman da kısırlığın nedeni açıklanamayan türden olur. Buna da nedeni bilinmeyen kısırlık denir. Bu gibi durumlarda çiftlerin yaşı daha fazla ilerlemeden tüp bebek tedavisine başvurmak gerekir. Burada kadından alınan yumurta ve erkekten alınan sperm laboratuvar ortamında en iyi hallerine getirilir. Ardından sperm yumurtaya enjekte edilir. Böylece embriyo oluşturulur ve bu da kadın rahmine enjekte edilir ve gebelik elde edilmeye çalışılır.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hasta koordinatörü ile iletişime geçin