Erkeklerde Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar
Erkeklerde görülen cinsel yolla bulaşan hastalıklar nelerdir? Nasıl bulaşırlar ve nasıl tedavi edilirler? Erkeklerde cinsel yolla bulaşan hastalıklar hangi belirtileri verirler? Cinsel yolla bulaşan hastalıklar hem kadınlarda hem erkeklerde görülür. Bizim uzmanlık alanımız üroloji olduğu için bu yazımızda erkeklerde görülen cinsel yolla bulaşan hastalıkları konu aldık.
Cinsel açıdan aktif olmak, erken yaşta cinsel ilişkiye başlamak, sık partner değiştirmek, çok eşli olmak, sünnetsiz olmak cinsel yolla bulaşan hastalıkların bulaş riskini artırır. Bu hastalıklar cinsel temas ile bulaşır. Cinsel birleşim olmasa bile sadece temas etme ile de bu hastalıklar kişiden kişiye geçebilir. Hatta bazı virüsler ortak alan kullanımı, havlu gibi ortak eşya kullanımı ile de partnerler arasında geçiş yapabilir. Bu hastalıklar sadece cinsel organlar ve buraya komşu bölgeleri tutabileceği gibi tüm vücuda da yayılabilir. Tek partnerli cinsel yaşamı tercih ederek, cinsel ilişki sırasında kondom kullanarak bu hastalıklardan korunmak mümkündür.
Erkeklerde Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Nelerdir?
Erkeklerde 50’den fazla cinsel yolla bulaşan hastalık vardır. Bunlardan en yaygın görülenleri şöyledir:
- Lenfogranüloma Yenerum (LGV)
- Molluscum Contagiosum
- Uyuz
- Kasık Mantarı
- Kasık Biti
- Yumuşak Şankr
- Granuloma İnguinale
- Genital Uçuk, Genital Siğil
- Hepatit B ve C
- Frengi
- Bel Soğukluğu
- AIDS
- Trikomanas
- Klamidya
Erkeklerde Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıkların Belirtileri
Bu hastalıklar her zaman belirti vermez ve sağlığı tehdit etmez. Cinsel hastalıkların yaklaşık yüzde 70’i bu sınıfta yer alır. Ancak bazen de kaçınılmaz belirtiler vardır. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar kendini en sık şu belirtilerle gösterir:
- Peniste akıntı, idrar yaparken yanma, sık idrara çıkma
- Genital bölgede ağrı
- Cinsel bölgede siğil, yara, uçuk
- Kasıklarda şişlik
Erkeklerde Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıkların Tedavileri
En sık görülen bazı hastalıklar hakkında bilgi verdik ve tedavi yöntemlerini paylaştık.
- LGV: Kasıkta şişliğe, su dolu keseciklerin oluşmasına neden olabilir. Ateş, yorgunluk, baş ağrısı, eklem ağrısı izlenebilir. Gerekirse antibiyotiklerle tedavi edilebilir.
- Molluscum Contagiosum: Genital bölge ve kasıkta sivilceye benzer kabarıklıklar olur. Kendiliğinden iyileşebileceği gibi bazen kriyoterapi gibi uygulamalarla tedavi edilmesi de gerekebilir.
- Uyuz: Kaşıntıya neden olan bu hastalık da cinsel yolla bulaşabilir. Parmak aralarında, dirsekte, bilekte, cinsel organda yoğun kaşınma isteği olabilir. Hastalığın özel uyuz ilaçları ile tedavi edilmesi gerekir.
- Kasık Mantarı: Kasıkta kırmızı-kahverengi kabarıklıklarla kendini gösterir. Kaşıntı yapar. Hijyene dikkat edilmesi, kasığın nemli kalmaması, ağızdan alınan bazı ilaçlar ve yara yerine sürülen kremler ile sorun çözülebilir.
- Genital Uçuk: Herpes virüsünün cinsel bölgede uçuk oluşturan türü herpes simpleks tip 2 genital uçuğa neden olur. Uçuk, içi su dolu kabarcık şeklindedir. Ağrı ve kaşıntı yapabilir. İlaçlarla tedavi edilebilir.
- Genital Siğil: Penis ve kasıkta kabarık siğiller görülür. Kriyoterapi gibi yöntemlerle bu siğiller çıkartılabilir.
- Frengi: Cinsel organ etrafında kırmızı bir kabartıyla kendini gösterir. Ağrı yapmaz. Cinsel yolla bulaşan en tehlikeli hastalıklardan biridir. Hastalığa neden olan “Treponema pallidum” adı verilen bakteri kan yoluyla iç organlara, sinir sistemine, hatta kalbe yayılabilir. Frengi antibiyotikle tedavi edilebilir.
- Bel Soğukluğu: Penis ve üretra iltihaplanabilir. Penisten koyu kıvamlı sarı bir akıntı olur. İdrarda yanma, ağrı ve sık idrara çıkma görülür. Hastalığın antibiyotiklerle tedavi edilmesi gerekir.
- Klamidya: En sık görüle cinsel hastalıklardan biridir. Penis ucunda akıntı, idrar yaparken ağrı ve yanma olur. Antibiyotik tedavisine ihtiyaç duyar.