Epididim Kisti
Epididim, testislerde bulunan bir yapıdır. Görevi spermleri taşımak ve depolamaktır. Testisin arka kısmında yer alır. Şekil olarak virgüle benzer. Epididimin daha önce değindiğimiz hastalığı epidimimit ile birlikte diğer bir farklı hastalığı da epididim kistidir. Epididim kisti epididimin genelde üst kısmında ortaya çıkan kistik yapılardır. Kistik bir yapı içi sıvı dolu küçük lezyonlar olarak ifade edilebilir. Diğer bir ürolojik hastalık olarak böbrek kistleriyle benzeştirilebilir. Epididim kistleri farklı boyutlarda olabilir. Öyle ki büyüyüp elle fark edilecek hale de gelebilir. Bu durumda kistin çıkarılması düşünülebilir. Öte yandan bir epididim kisti hastanın hayatını tehdit etmez, kansere dönüşmez. Kist sağ ya da sol testiste izlenebilir.
Epididim Kisti Nedenleri
- Ürolojik doğumsal anomaliler
- Epididim kanallarında oluşan tıkanıklık
- Travmalar
- Enfeksiyonlar
Epididim Kisti Belirtileri
Skrotumda (testislerin içinde bulunduğu torba) ele gelen bir şişlik epididim kistinin en önemli semptomudur. Kist tek başına genellikle farklı bir belirti vermez, hastanın ağrısı olmaz. Ancak bazen kist enfekte olabilir ya da zaman içinde büyüyebilir. Nadirde olsa bir travma nedeniyle kist patlayabilir. Bu durumda ağrı, kızarıklık, hassasiyet gibi farklı semptomlar ortaya çıkar.
Tanı
Hastalar genellikle testislerinde ele gelen bir kitle olduğunu fark ederek hekime başvururlar. Bazen de doğal yolla çocuk sahibi olamamanın nedenlerini araştırırken epididim kistinin farkına varılabilir. Üroloji uzmanı hastanın testislerini elle muayene ettiğinde bu kistik yapının tanısını koyar. Ancak testisteki bu şişlik fıtık, hidrosel ya da testis kisti gibi farklı bir hastalık da olabilir. Bu nedenle kesin tanı için skrotal ultrasonografiye başvurulabilir.
Tedavi
Epididim kisti kendiliğinden yok olmaz. Ancak çoğu olguda hastaya da bir sorun yaşatmaz. Bu nedenle epididim kistlerindeki temel prensip kist hastada bir semptoma yol açmamışsa yıllık rutin muayenelerle hastayı izlem altında tutmaktır. Bir grup hastada ise kistin vücuttan çıkarılması daha doğru bir tercihtir. Çünkü kist büyümüş olabilir. Büyüyen kist de ağrı, enfeksiyon, kanama, meni kanalına baskı ve dolayısıyla infertilite gibi sorunlara yol açabilir. Epididim kistlerinin boyutu 10-15 cm’lere kadar ulaşabilir.
Epididim kistinin tedavisi cerrahidir. Bu tip kistler için bir ilaç tedavisi yoktur. Deneyimli ürologlar tarafından yapıldığında başarı oranı yüksek bir ameliyattır. Skrotum üzerinde açılan küçük bir kesiden operasyon yapılır. Kiste ulaşılır ve epididim kisti kesilerek vücut dışına çıkarılır. Ameliyatın esnasında meni kanallarına zarar verilmemesi oldukça önemlidir. Hasta genellikle ameliyattan 1 gün sonra taburcu edilir. 1 hafta kadar da evde istirahat etmek önerilir.