Ürolojik Laparoskopi Ameliyatlarında Doktor Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Hayatımız seçim yapmakla geçiyor. Tüm seçimler kıymetlidir. Kendimizin veya sevdiğimiz kişinin sağlığını doğrudan etkileyecek önem derecesinde bir seçimle ise az karşılaşılır. Bu yazımızda doktor seçerken dikkat edilmesi gerekenler konusunu ele almaya çalıştık. Özellikle üroloji alanında yapılan laparoskopik ameliyatlar temel odağımız oldu.
Peki, ürolojik laparoskopi ameliyatlarında doktor seçerken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir:
Eğitim
Temel ürolojik laparoskopi eğitimleri ülkemizde yaygın olarak Türk Üroloji Derneği, Türk Üroloji Akademisi, Endoüroloji Derneği, üniversitelerin tıp fakülteleri ve çeşitli üroloji dernekleri tarafından EBU (European Board of Urology) onaylı olarak düzenlenmektedir. Bu eğitimin ardından laporoskopi becerilerini geliştirmek isteyen cerrah yurt içi ve yurt dışı ileri laparoskopi eğitimlerine katılır.
Bununla birlikte laparoskopik radikal nefrektomi, laparoskopik radikal sistektomi, laparoskopik radikal prostatektomi gibi özellikli laparoskopi eğitimleri alır. Bu kurslar neticesinde kanser cerrahisi, UPJ darlığı, böbrek kisti tedavilerini laparoskopik cerrahi ile gerçekleştirir.
Hastaların hekim seçerken cerrahın özgeçmişini incelemesi ve yurt içi/yurt dışı laparoskopik cerrahi eğitimlerine göz atması önerilir. Ürolojide laparoskopik cerrahi eğitimi uzun bir yoldur ve mutlaka eğitim alırken deneyim de kazanmak gerekir.
Deneyim
Yukarıda bahsettiğimiz eğitimleri alırken bir yandan da deneyim kazanmak gerekir. Alınan eğitimleri hızlı bir şekilde uygulamak kalıcı öğrenmeyi sağlar. Özellikle üçüncü basamak sağlık hizmeti veren hastanelerde (eğitim araştırma ve üniversite) çalışan uzman hekimler hem yaygın olarak ameliyat hastası gördükleri hem de alanında duayen hocalarla çalıştıkları için laparoskopi becerilerini geliştirme imkanı bulur. Bu cerrahlar yıllar içinde laparoskopik ameliyatları ustalıkla uygulayabilme becerisine kavuşur.
Doç. Dr. Serdar Aykan çoğunluğu kanser cerrahisi olmak üzere 15 yılda 3000’den fazla laparoskopik ameliyat gerçekleştirmiştir.
Başarı Oranları
Ürolojik laparoskopik cerrahi modern hastanelerde deneyimli cerrahlar tarafından uygulandığında oldukça tatmin edici sonuçlar vermektedir. Eğitim, deneyim, ekip uyumu, teknoloji gibi bileşenler ameliyat sonrası başarı oranlarını artırmaktadır. Yüksek başarı oranlarına sahip hekimler bunu hastalarıyla gönül rahatlığıyla paylaşır. Hastalar da bu başarı oranlarını hekime sorabilir.
Örneğin, erken evrede yakalanan ve prostatın dışına yayılmamış olan kanser, tecrübeli ürologlar tarafından laparoskopik yolla tedavi edildiğinde %99’a yakın bir başarı oranı elde edilmektedir.
Başarı oranlarının yüksekliği, hastayı ikinci hatta üçüncü kez ameliyat olma gibi karmaşık süreçlere götürmez. Fıtık gelişme ihtimalini ve geride kanser hücresi kalma riskini en aza indirir.
Ulaşılabilirlik ve Kaliteli İletişim
Gazeteler, dergiler, internet siteleri her çeşit bilgiyle doludur. Ancak hastaya, hastasını tanıyan bir hekimden daha iyi bilgi verebilecek kimse yoktur. Çünkü tıpta hastalık yoktur hasta vardır. Tüm vakalar eşsizdir. Bu sebeple hasta ve hasta yakınlarının cerraha ulaşabilmesi oldukça kıymetlidir. Ameliyat öncesinde hekimin gerekli vakti ayırarak tüm süreci hastaya iletmesi beklenir. Hasta da ameliyat ve ameliyat sonrasına dair zihnindeki tüm soruları hekimine iletmelidir. Çekinmeden, utanmadan, bilgisiz görünmeyi dert etmeden bu sorulara yanıt istemek hastanın en doğal hakkıdır. Ameliyat sonrasında da hasta-hekim iletişimi büyük öneme sahiptir.
Hastane Olanakları
Geçmişten günümüze cerrahlar oldukça zorlu şartlar altında ameliyat yapmak durumunda kalmışlardır. Yetersiz havalandırma, steril olmayan alan, eski cerrahi ekipmanlar, hemşire eksikliği gibi olumsuzluklarla karşılaşılmıştır. Bu gibi durumlar en yetenekli cerrahlara bile zaman zaman sorun yaşatmıştır. Ayrıca enfeksiyona davetiye çıkarmıştır. Ancak bugünün gelişmiş tıp teknolojisi ve yetişmiş insan gücü sayesinde bu tür sorunlar minimize edilmiştir. Günümüzde laparoskopik cerrahi, modern hastanelerde gerekli eğitimi almış ve deneyimi biriktirmiş cerrahlar tarafından kusursuza yakın bir seviyede gerçekleştirilmektedir.
Bu nedenlerle hastaların ameliyat olacakları hastanenin olanaklarını da incelemeleri önerilir. Yoğun bakım ünitesi, kullanılan teknoloji, hemşirelik hizmetleri, hastanede ameliyat olan kişilerin memnuniyetini sorgulamakta yarar vardır.
Not: Kişisel bir tavsiyemi de not olarak düşmek istiyorum. Hastalarımdan biri polikliniğe geldiğinde kahve makinesine, çocukların fotoğrafına, Atatürk tablosuna, Fenerbahçe bayrağına ve çiçeklerime bakıp gülümseyerek “Hocam eviniz yapmışsınız burayı.” demişti. Bu gerçekten çok güzel, basit ve yerinde bir tespitti. Hangi alanda olursa olsun çalışma ortamını/ofisini güzelleştiren insanların işlerini layıkıyla yaptığını hatırladım. Yukarıdaki kriterlerin yerine geçmemekle birlikte şöyle bir göz ucuyla hekim odasını incelemenizi de öneririm. Orayı evi yapmış mı yoksa geçerken uğramış mı? 🙂
Not: Bu içerik Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Serdar Aykan tarafından yazılmıştır. Dr. Aykan ürolojik hastalıkların tanı ve tedavisi üzerine 20 yıldan uzun bir kariyere sahiptir. Randevu ve detaylı bilgi almak için telefon ve mail üzerinden kendisine ulaşabilirsiniz.
- Telefon: 0553 876 8 876
- Mail: drserdaraykan@gmail.com