Doğumsal Penis Eğriliği Nedir ?
  • 0

Doğumsal Penis Eğriliği Nedir ?

Doğumsal penis eğriliği nedir ? Konjenital Penil Kurvatür veya Kordi olarak adlandırılır. Kısaca erkek çocuklarında doğuştan penisin eğri olma durumudur. Ergenlik öncesi düzeltilmesi gereken doğumsal anormalliklerden birisi de penis eğriliğidir. Çocuklarda penis eğriliği ebeveyn tarafından çocuğun ereksiyonu esnasında fark edilir. Tek başına olan penis eğrilikleri günübirlik bir cerrahi girişim ile düzeltilebilinir.

Doğumsal Penis Eğriliği Nedir ?

 

Doğuştan Penis Eğriliği (Konjenital Penil Kruvatür) ya da Kordi

Doğuştan penis eğriliği, konjenital penil kruvatür ya da kordi olarak tanımlanan penisin doğumsal olarak eğri olması durumudur.  Nedeni bebek anne karnındayken penisi oluşturan üç süngerimsi yapının (ikisi ereksiyonu sağlayan kan damarlarını bulundurur) çeşitli nedenlerle tam olarak gelişmemesidir. Her 1000 doğumdan ortalama 2’sinde görülmektedir. Bu olguların da büyük bir kısmı hafif derecede olmaktadır. Kordi olgularında penis öne, sağa, sola hatta geriye doğru eğrilebilir. En çok öne doğru eğrilik izlenir. Hastaların yarısında eğrilik öne doğrudur. Kordi daha önce bahsettiğimiz edinsel olarak penisin eğrilmesi olan Peyronie hastalığından tamamen farklı bir durumdur.

Kordi Ne Zaman Fark edilir?

Kordi genellikle çocuk ilk kez ereksiyon olduğunda fark edilir. Ereksiyon olan çocuk penisinin penisinin sertleştiğinde eğri bir hal aldığını izler. Çocukların bu durumu aileleriyle paylaşmaları önemlidir. Zira Kordi tedavi edilmesi gereken bir anomalidir. Ereksiyon halindeyken penisin fotoğraflanıp hekime başvurulmasıyla birlikte üroloji uzmanı tarafından Kordi’nin kesin tanısı konulabilir. Aşırı eğrilikler ise daha çocuk yaşta, sertleşmeye gerek olmaksızın fark edilebilir. Ayrıca çocukluk döneminde yapılan detaylı bir muayene ile bazı eğrilikler tespit edilebilir. Kordi diğer bir doğumsal ürolojik anomalilerle birlikte de görülebilir; hipospadias (idrar deliğinin doğal konumunda olmaması) ve inmemiş testis.

Doğuştan Penis Eğriliğinin Tedavisi

Penis eğriliklerinin her zaman tedavi edilmesi gerekmez. Genellikle penis eğriliğinin derecesi 30 dereceyi aşıyorsa tedavi öneririz. Çünkü bu derecelerden sonra artık cinsel ilişkiye girmek zorlaşır.  Ancak çocuk hastalarda ameliyat kararı farklı nedenlerle de alınabilir. Çocukta hipospadias ya da inmemiş testis gibi bir problem varsa aynı seansta Kordi de düzeltilebilir. Çocuğun penisinde aşırı bir eğrilik varsa ve/veya farklı ürolojik anomaliler de söz konusuysa 2 yaşına kadar ameliyatın yapılması önerilir. Ereksiyonla birlikte fark edilen eğriliklerde de tedaviyi mümkün olduğunca erken safhada yapmak gerekir.

Penis Eğriliği Ameliyatı

Penis eğriliği ameliyatı penisin sünnet hattından bir kesi yeri açılıp penis derisinin sıyrılmasıyla gerçekleştirilir. Penis eğriliği ameliyatlarında uygulanan farklı teknikler vardır. En sık uygulanan cerrahi prosedür eğriliğin karşı tarafına süturlar atarak eğriliği düzeltmektir. Bazı olgularda eğriliği düzeltmek için greft kullanımı gerekebilir. Ameliyatta penisin damar ve sinir yapısına zarar verilmemesi önemlidir. Ameliyattan sonra hastanın penisinde herhangi bir cerrahi iz kalmaz. Hasta cerrahiden genellikle 1 gün sonra taburcu edilir. Ameliyattan sonra penisin bir süre sargılı kalması gerekebilir.

 

Yayınlanma Tarihi: 23 Kasım 2020

Güncelleme: 5 Şubat 2023

 

Faydalı İçerikler: Upj Darlığı – Üreteropelvik Bileşke Darlığı

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hasta koordinatörü ile iletişime geçin