böbreklere ne iyi gelir
  • 0

Böbreklerimize Nasıl Daha İyi Bakarız ?

Böbreklere ne iyi gelir sorusundan önce böbreklerimizin görevlerine bakalım. Böbreklerimiz vücuttaki zehirli maddeleri temizler. Üre ve kreatinin gibi zararlı maddelerin idrarla vücudumuzdan atılmasını sağlar. Tansiyonumuzu dengede tutan hormonları (renin ve anjiotensin gibi) üretir. Ayrıca kemik iliğinde alyuvar yapımını sağlayan hormon da (eritropoetin) yine böbreklerde oluşmaktadır. Neticede sağlıklı bir yaşam sürebilmemiz için sağlıklı böbreklere ihtiyaç duyarız. Ancak kimi zaman çeşitli hastalıklardan dolayı böbrek fonksiyonları belirli bir limitin altına iner ve kronik böbrek yetmezliğine kadar gidebilecek bir yolculuk başlar. Böyle bir durum oluştuğunda erken safhada tanı koymak ve tedavi sağlamak hayati öneme sahiptir.

Böbreklere Ne İyi Gelir ? Dikkat Edilmesi Gereken Ayrıntılar

Peki, en başından zarar gelmeden böbreklerimizi korumak için ne yapabiliriz ?

  • Diyabet kontrolü: Diyabet, kronik böbrek hastalığının en önemli nedenidir. Maalesef diyabet hastası kişilerin neredeyse yarısından çoğu zamanla böbrek yetmezliği ile karşı karşıya kalıyor. Bu tür hastalar uygun ilaç tedavisi, diyet ve egzersiz ile kan şekeri ve kan basıncını sürekli kontrol altında tutmalıdırlar. Böylece böbrekler diyabetin olumsuz etkilerinden mümkün olduğunda korunabilir. Diyabet hastası olmayıp, genetik faktörler, hareketsiz yaşam ve obeziteden dolayı yüksek risk grubunda olanlar ise yılda bir kez kan şekeri ölçümü yaptırmalı ve yaşam tarzlarını düzenlemelidirler.
  • Tuz kullanımı: Tuz böbreklerin en büyük düşmanlarından biridir. Bu yüzden mümkün olduğunca tuz kullanımı kısıtlamakta fayda vardır.
  • Su tüketimi: Günde 2 litre su içmek böbrek sağlığı için değerlidir. Özellikle böbrek taşı olan hastalarda yeni taş oluşumunu önlemek/geciktirmek için günlük su tüketimi ihmal edilmemelidir.
  • Sigara: Sigara kullanımının böbrek kanseri oluşumunu arttırdığı kesin olarak kanıtlanmıştır. Hem böbrek kanserinden hem de bütün kanser çeşitlerinden korunmanın en iyi yolu sigarayı bırakmaktır.
  • Taş oluşumunu engellemek: Bazı böbrekler sürekli olarak taş oluşturmaya meyil eder. Beslenmemizi düzenleyerek böbrekte taş oluşmasını engellemeye çalışabiliriz. Kalsiyum içeren gıdalar tüketmek (yağsız süt, yoğurt, peynir gibi), bol miktarda sebze, lifli gıda ve meyve (özellikle turunçgiller) tüketmek, ayrıca özellikle genç hayvan etinde bol olan hayvansal proteinden kaçınmak önerilir.
  • Kan basıncı: Hipertansiyon, kronik böbrek hastalığının nedeni gibi sonucu da olabilir. Ancak önemli olan şu ki tansiyon yüksek seyrettikçe böbrek hastalığının ilerlemesi hızlanır. Böreklerin zarar görmemesi için yaşam tarzı değişikliği ve doktor uygun görüyorsa ilaç kullanımına başlanması gerekmektedir.
  • Düzenli doktor kontrolü: Son olarak böbrek yetmezliğinin erken evrelerde vücutta bir değişikliğe yol açmadığını ve son evrelere kadar kendisini belli etmediğini hatırlatalım. Bu yüzden 40 yaşından sonra rutin üroloji kontrolüne gitmeniz önerilir.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hasta koordinatörü ile iletişime geçin