Böbrek Kanseri Nedenleri
Erkeklerde daha sık görülen böbrek tümörü, tüm yetişkin tümörlerinin yüzde 2 ila 3’ünü oluşturur. Böbrek tümörü tanısı en sık 50 ila 70 arası konur. ABD’de yapılan bazı çalışmalar her yıl 65 bin yeni bireyin böbrek kanseri tanısı aldığını ve bu hastaların da 13 bininin yaşamını yitirdiğini belirtmektedir. Peki, böbrek kanseri nedenleri nelerdir?
Böbrek Kanseri Nedenleri
Böbrek kanserine yol açabilecek bir dizi çevresel unsur mevcuttur. Sigara, aşırı kilo ve bazı ilaçların aşırı kullanımının böbrek kanseri oluşumunda etken olduğu düşünülmektedir. Ancak birçok hastalıkta olduğu gibi genetik faktörler de böbrek kanseri oluşumuna zemin hazırlayabilmektedir.
Böbrek Kanseri ve Sigara
Sigara birçok kanserin oluşumuna etki eder. Sigara şüphesiz böbrek kanseri oluşumunda da önemli bir etkendir. Yapılan bazı çalışmalar sigara içenlerde böbrek kanseri riskinin içmeyenlere göre 2,5 kat daha fazla olduğu, böbrek kanseri tanısı alan erkeklerin yüzde 20 ila 30’unda, kadınların ise yüzde 10 ila 20’sinde sigara kullanımının olduğu bildirilmiştir. Burada yalnızca sigara değil nargile, elektronik sigara gibi tütün ürünleri de yelpazeye dahildir. Yine sigara dumanına maruziyet de tümör oluşumuna etki edebilir. Daha uzun süre ve daha fazla miktar sigara kullananlarda risk artar.
Obezitenin Rolü
Burada en önemli veri ABD’de sunulmuştur. Böbrek kanseri tanısı alan hastaların yüzde 40’ının aşırı kilolu olduğu düşünülmektedir. Vücut kitle endeksi arttıkça kişide kanser görülme riski de artabilir. Vücut kitle indeksinin 1 birimlik artışının böbrek kanseri riskini yaklaşık 1,07 oranında artırdığı ifade edilmektedir. Obezitenin böbrek kanseri oluşumuna riski kadınlarda daha dikkat çekicidir.
Hipertansiyon ve Böbrek
Hipertansiyon böbreğin damar yapısını bozar. Bu da böbrek hastalıkları için ciddi zemin oluşturur. Böbrek hasar alabilir, böbreğin yapısında değişiklik olabilir. Bunlar böbrekte kanser oluşma riskini artırır.
Enfeksiyonlar ve Kimyasallar
Böbrek kanserinin oluşumunda virüs enfeksiyonları da etken olabilir. Ayrıca kişinin çalıştığı iş nedeniyle ya da bir afet nedeniyle kurşun, asbestoz gibi kimyasallara maruziyeti de böbrek kanseri için risk oluşturur. Radyasyona maruz kalmanın da böbrek tümörü oluşumuna etki edebileceği belirtilmelidir.
İlaç Kullanımı
Birçok ilaç, böbreklerde ayrıştırılır ve vücuttan atılır. Uzun süre ağrı kesici kullanımı böbrek sağlığını olumsuz etkileyebilir. Ayrıca sağlığa iyi geldiği iddia edilen bazı bitkisel ürünler de böbreğe zarar verebilir. Nihayetinde böbrekte kanser oluşumuna dek gidebilecek bir süreç söz konusu olabilir.
Böbrek Kanseri Aileden Geçer mi?
1. veya 2. derece akrabalarında böbrek kanseri olan bir kişide böbrek kanseri oluşma riski ailesinde hiç böbrek kanseri hikayesi olmayan birinden daha yüksektir.